29/10/08

JUDAISME


El judaisme és la cultura religiosa del poble jueu. És una de les primeres religions monoteïstes i una de les tradicions religioses més antigues que encara es practiquen. Els dogmes i la història del judaisme són el fonament del cristianisme, i l'origen de l'islam està vinculat teològicament amb el judaisme per mitjà del personatge d'Abraham.
Per al jueu, a diferència de les religions occidentals, el judaisme és un concepte més ampli que pot incloure religió, raça, terra, etnicitat i cultura.
La seva doctrina es recull en la Tanakh o Bíblia Hebrea (Antic Testament) i el Talmud, i es fonamenta en la creença en un sol Déu, en la seva aliança amb el poble d'Israel i en els deu manaments. Només a Déu s'ha de pregar, sense proposar un intermediari entre home i Déu.

La seua celebració més important és el sàbat (xabat, dissabte) que és el descans setmanal que comença la nit del divendres i acaba la nit del dissabte, on es celebra la creació de Déu. Durant el sàbat els jueus realitzen cap feina, sinò que es reuneixen a la sinagoga per a les oracions i la lectura de la llei.

Els símbols més representatius són el kipà que és un casquet utilitzat pels homes jueus. S'entén que l'home ha de portar un pes sobre el seu cap per recordar que Déu està sobre ell i per abaixar la supèrbia humana. I el talit que és un mantell ritual amb el que es cobreix diariament l´home jueu en les seves oracions.

Per profunditzar més en aquesta religió o per treballar-la a l'aula amb els més majors, he trobat una webquest que podria ser útil. Us deixe la seua direcció a l'apartat pàgines web recomanades.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Papiiiiiiiiii! me encanta tu blog, cómo te lo trabajas!!! se nota q t gusta... Entro casi todos los días xk está super guay. Me encantó el video q colgaste, las fotos son xulísimas y la canción tiene una letra muy cierta y real...q no es foto q es vídio,jajajaja... Te quiero mucho Papi, te debo 5 € no se m olvida!!! Bss
Miriam (Papi)

Miriam_FROM ha dit...

Hay que ilusión!!!!!!!! Mi papi por aquí!Y yo super apurà cuando he visto lo de anónimo.

Gracias por los ánimos, me alegro que te guste. Ya iré poniendo más cositas y si tienes alguna idea ya sabes.

A ver si hablamos algún día de estos eh? q estamos un poco perdidillas. Un beset!

Anònim ha dit...

papiiiiito'hhhhh como te va? jjajajjaja tu blog es genial papi, te lo comprara microsoft. hoy para la cena quiero pasta!!! te quiero mucho, mil y un besos tekiero adiosss

Anònim ha dit...

komo k paptit'hhhhh tu no eres su hijo pork es mi papi y no sabes k es catalan y yo si. bueno ahora ya lo sabes
y por cierto vesten a tomar pes cul.

y si no sabes lo k es te lo traduzco vete a la mierda. tekiero papi no les hagas kaso a lo pixapines

Anònim ha dit...

okurrio lo mismo en marte???????
hemos triunfado, sin drogas sin na pake' solo alcoholl na más.
pako pakito mmm poko pakete mmm
a saber
la verdad es k nunca me habien preguntado esso eh...??
a robar carteras k no hay pasta para comer!!!!
claro k si campeon
le damos un aplauso y dejamos k se vaya

Anònim ha dit...

pienso k mi papitohhhh es dios con patinetee asi k no lo vacileis los k yo se k lo estais haciendo, y él no es de girona tonto bote k eres mas tonto k un saco de arroz y no sabes nada. porqué és de madrid y no de girona o como se llame esa ciudad. él es del madrid y del real madrid. y el blog es magnifio

Anònim ha dit...

no es de madrid es de llagostera asi k no abeis donde vive y catalan de soc a arrel i del barça tontos del bote. mireu aom a tv3.cat. es boníssim us u juroi jajajaja